Bijušajiem invaliditātes pensijas saņēmējiem atgriezīs neizmaksāto darba stāža piemaksu

Personām, kurām invaliditātes pensijas vietā piešķirta vecuma pensija un bija noteikta piemaksa par darba stāžu, no 2014.gada maija atsāks izmaksāt piemaksu un atgriezīs arī kopš 2012.gada janvāra neizmaksāto piemaksu. To paredz Saeimā  23.maijā galīgajā lasījumā kā steidzami atbalstītie grozījumi likumā „Par valsts pensijām”.

 Saskaņā ar krīzes laikā ieviesto regulējumu kopš 2012.gada 1.janvāra piemaksas par līdz 1995.gada 31.decembrim uzkrāto apdrošināšanas stāžu netiek maksātas ne tikai valsts vecuma pensiju saņēmējiem, bet arī tiem invaliditātes pensijas saņēmējiem, kuriem pēc pensionēšanās vecuma sasniegšanas invaliditātes pensijas vietā tiek maksāta vecuma pensija. Šajos gadījumos vecuma pensija tiek izmaksāta līdzšinējās invaliditātes pensijas apmērā, taču persona zaudēja piemaksu par darba stāžu.

„Šī bija kļūda ministrijas sagatavotajā likuma redakcijā, ko komisijas deputāti tagad ir steiguši labot, sagatavojot un iesniedzot Saeimā attiecīgus likuma grozījumus. Diemžēl tehniskie pārkārtojumi prasa laiku, un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra mums vēstī, ka saistībā ar sistēmas pārprogrammēšanu darbam eiro valūtā citus pārkārtojumus sistēmā vienlaikus veikt nav iespējams, turklāt tas ir ļoti laikietilpīgs darbs. Agrākais datums, kad aģentūra to sola izdarīt, ir 2014.gada maijs, kad pensionāri ar invaliditāti atkal saņems gan ikmēneša piemaksu, gan arī vienotu maksājumu par kopš 2012.gada janvāra nesaņemto piemaksu,” informē par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Likuma grozījumi ietekmēs vairākus tūkstošus pensiju saņēmēju. Personu skaits, kurām 2012.gadā invaliditātes pensijas vietā piešķirta valsts vecuma pensija, sasniedza gandrīz divus tūkstošus. VSAA uzskaitē ir arī vairāk nekā trīs tūkstoši invaliditātes pensiju saņēmēju, kuri pensionēšanās vecumu sasniedz 2013.gadā.

 

Saeimas Preses dienests

Atpakaļ