Barča: Likumu par psihotropo un narkotisko vielu vispārēju aizliegumu cer pieņemt līdz Saeimas vēlēšanām

Likumu par psihotropo un narkotisko vielu vispārēju aizliegumu varētu pieņemt līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, intervijā "Rietumu radio" sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).


Ceturtdien, 12.jūnijā, šo likumprojektu Saeima skatīs otrajā lasījumā un priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam varētu būt 15.augusts, sacīja Barča."Politisku pretrunu diskusijās par šo likumprojektu nav, un ticu, ka deputāti to atbalstīs un balsojums būs pozitīvs," sacīja Barča.

"Sasteigt šo lietu gan nevajadzētu, jo nepietiekami kvalitatīvi izstrādātu likumu Valsts prezidents var nodot atpakaļ otrreizējai caurlūkošanai. Tādā gadījumā tas ir brāķis darbā."Viņa uzsvēra, ka Saeima jau ieviesusi kriminālatbildību personām, kuras pārdod jaunās psihoaktīvās vielas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums, kā arī noteikti jauni ierobežojumi minēto vielu izplatībai. Krimināli būs sodāma pamudināšana lietot jaunas psihoaktīvās vielas, piemēram, piedāvājot "pamēģināt", kā arī šo vielu ievadīšana organismā pret personas gribu. Barča uzskata, ka pieņemtās izmaiņas ļauj tiesībsargājošajām iestādēm strādāt pie narkotisko vielu izplatības ierobežošanas.

"Ejot uz vispārējo šo vielu aizliegumu, būs nepieciešami grozījumi arī Krimināllikumā," sacīja Barča. "Vēlamies noteikt daudz lielākus sodus par jauno narkotisko vielu lietošanu, uzglabāšanu un izplatīšanu. Ceru, ka Saeimas Juridiskā komisija ieklausīsies mūsos un sodi būs pietiekami lieli, lai par to aizdomātos."

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstījusi likumprojektu, kas nosaka jaunu psihoaktīvo vielu definīciju, kā arī paredz aizliegt ražot, izplatīt, pārvadāt, eksportēt un visādā citādā veidā laist apritē vai reklamēt šīs vielas.Likumprojektā būs noteikts, ka jaunas psihoaktīvās vielas ir dabiskas vai sintētiskas vielas, kas līdzīgas narkotiskām un psihotropām vielām, bet nav par tādām atzītas, taču var radīt veselībai līdzvērtīgus draudus kā narkotiskās un psihotropās vielas un to apriti nenosaka citi normatīvie akti.

Tāpat definīcijā paredzēts noteikt, ka tās ir vielas, par kurām Slimību profilakses un kontroles centrs sācis izvērtējumu pirms to iekļaušanas kādā no kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstiem.Likumprojektā iekļauta jauna nodaļa par jaunām psihoaktīvajām vielām, kurā paredzēts aizliegums tās audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, pārvadāt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties vai lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai.

Savukārt gadījumos, kad šīs vielas nepieciešamas medicīniskiem un veterinārmedicīniskiem zinātniskiem mērķiem vai apmācībām, nepieciešama Zāļu valsts aģentūras atļauja jaunu psihoaktīvo vielu apritei. Šādu atļauju izsniegšanas un anulēšanas kārtību, kā arī prasības to saņemšanai noteiks valdība.Atbalstu šādiem likuma grozījumiem komisijas sēdē pauda Veselības ministrija, Iekšlietu ministrija, kā arī Latvijas Ārstu biedrība.

Jau ziņots, ka Saeima aprīlī steidzamības kārtā ieviesa kriminālatbildību personām, kuras pārdod jaunās psihoaktīvās vielas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums. Grozījumus Krimināllikumā virzīja Saeimas Juridiskā komisija, un 3.aprīlī Saeimā tie tika apstiprināti galīgajā lasījumā.

Savukārt 15.maijā Saeimas deputāti galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, nosakot jaunus ierobežojumus minēto vielu izplatībai. Krimināli būs sodāma pamudināšana lietot jaunas psihoaktīvās vielas, piemēram, piedāvājot "pamēģināt", kā arī šo vielu ievadīšana organismā pret personas gribu.

Atpakaļ