Atvadu vizītē Liepājā ierodas Ķīnas vēstnieks Jangs Guocjangs

Liepājā šodien, 30.jūnijā, savā atvadu vizītē bija ieradies Ķīnas Tautas republikas vēstnieks Latvijā Jangs Guocjangs (Yang Guoqiang), kurš tikās ar Liepājas pilsētas domes vadību, kā arī apmeklēja Liepājas ostu un Liepājas Biznesa centra uzņēmumus, portālu informēja Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Vēstnieks pienākumus Latvijā pildījis jau gandrīz 28 mēnešus un šī bija viņa atvadu vīzīte, kurā tika pārrunāta līdzšinējā sadarbība ekonomikas jomā un paveiktais, kā arī apzinātas Liepājas iespējas, ko Guocjanga kungs varētu ņemt vērā savā turpmākajā profesionālajā darbībā, pārceļoties atpakaļ uz Šanhaju. Īpaši priecīgs vēstnieks bija viesoties Liepājā kā NBA jaunās zvaigznes Kristapa Porziņģa dzimtajā pilsētā, jo basketbols ir īpaši tuvs sporta veids ne tikai vēstnieka ģimenē, bet visā Ķīnā tam tiek pievērsta liela vērība.

Sarunās ar Liepājas pilsētas domi īpaša uzmanība tika veltīta iespējamajai ekonomiskajai sadarbībai starp Latviju un Ķīnas Tautas republiku, apskatot arī Liepājas uzņēmējiem būtiskos jautājumus, kā piemēram, piena un zivju produkcijas noieta iespējas. Kā zināms, atsevišķiem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem un piena pārstrādātājiem no šī gada ir iespēja saražoto produkciju eksportēt uz Ķīnas Tautas Republiku. Kā sarunā norādīja vēstnieks Jangs Guocjangs, patērētājs Ķīnā ļoti augstu vērtē produktu drošību un kvalitāti, tādēļ produkcijas sertifikācija un atļauja atsevišķiem piena un zivju produkcijas ražotājiem uzsākt eksportu uz Ķīnas tirgu ir vērtējama kā nozīmīga iespēja, kuru nevajadzētu laist garām. Vienlaikus, pēc vēstnieka vārdiem, ražotājiem, kas vēlas ieiet Ķīnas tirgū, jāņem vērā, ka gaumes un garšas īpatnības katrā valstī atšķiras. „Zinu, ka Latvijā ir lieliskas zivis un ķīniešiem ļoti garšo zivis, taču uzņēmējiem priekšā ir ļoti rūpīgs darbs, testējot tirgu, skatoties, kā produkcija tiek pieņemta, vai atbilst patērētāja gaumei, iespējams, pat modificējot kādus produktus, lai tos pielāgotu. Tirgū var ieiet tikai soli pa solim. Tomēr jāatzīst arī, ka ķīniešiem garšo Latvijas ēdieni, jo visi viesi, kurus mēs vēstniecībā esam uzņēmuši un iepazīstinājuši ar Latvijas virtuvi, izsakās par to ļoti atzinīgi,” atzina J.Guocjangs.

Atsevišķiem Latvijas uzņēmējiem ieiešana tirgū esot izdevusies ļoti veiksmīgi, par piemēru minot „Stenders” ziepju ražotāju, kas pamazām ieguvis patērētāju uzticību Ķīnas tirgū un šobrīd tur jau izveidojis veikalu tīklu ar aptuveni 150 veikaliem. Tāpat jau tuvāko nedēļu laikā Šanhajas veikalos nonāks Latvijā ražotais saldējums, kā arī citi piena produkti, kas saņēmuši nepieciešamo sertifikāciju un var tikt izplatīti Ķīnas tirgū. Notiek darbs arī pie atsevišķa Latvijas produktu paviljona izveides Šanhajā.

„Liepājai tas ir nozīmīgs pagodinājums, ka vēstnieks pirms prombraukšanas ierodas atvadu vizītē un ceru, ka mūsu sadarbība turpināsies arī pēc vēstnieka pilnvaru beigām. Ļoti augstu novērtēju Guocjanga kunga ieinteresētību un kompetenci daudzos jautājumos, starp kuriem nozīmīgākie, protams, ir saistīti ar abpusēju tirdzniecību un Latvijas produkcijas izplatību Ķīnas tirgū,” pēc tikšanās vērtēja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Bez tikšanās ar Liepājas pilsētas domes vadību vēstnieks Liepājā apskatīja arī ostas teritoriju un iepazinās ar tās darbību, apmeklēja pašvaldības brīvās industriālās teritorijas, viesojās Liepājas Biznesa centra uzņēmumos, kā arī vizītes noslēgumā – A.Vasiļjeva unikālo tērpu ekspozīciju „Jūgendstila mode” Liepājas muzejā.

Liepājai ar Ķīnu ir izveidojusies veiksmīga sadarbība gan kultūras, gan ekonomikas un citās jomās. Tā piemēram, gada sākumā Liepājas Simfoniskais orķestris aizvadīja trīs nedēļu garu tūri Āzijā, sniedzot 11 koncertus pilsētās visā Ķīnas austrumu piekrastē. Savukārt Liepājas SEZ pārvalde pēdējo gadu laikā par ekonomiskajām iespējām stāstījusi starptautiskajās izstādēs „Transport Logistic China” Šanhajā un „China-Eurasia Expo”. Pirms dažām nedēļām Liepājā viesojās arī Ķīnas televīzijas komanda, lai veidotu raidījumu par to, kā vietējie amatnieki izmanto Ķīnā iecienīto dzintaru un kā to iegūst. Filmēšanas grupa apskatīja arī topošo koncertzāli „Lielais dzintars” un tikās ar vietējiem amatniekiem.

Atpakaļ