Atklāj laikmetīgās mākslas darbus pilsētvidē

Jaunās koncertzāles "Lielais dzintars" atklāšanas gaidās notiekošā mākslas foruma "Atklāj savu dzintaru!" ietvaros Liepājā atklāti laikmetīgās mākslas objekti pilsētvidē, kurus liepājnieki jau varēja pamanīt un novērtēt iepriekš. Tie ir divi tēlniecības darbi un viens sienas gleznojums.

Sienas gleznojums "Skaņu vīrs" rotā namu Krišjāņa Valdemāra ielas un Peldu ielas stūrī, un tā autori ir jaunie talantīgie mākslinieki Dainis Rudens un Ēriks Caune. Tā kā koncertzāle "Lielais dzintars", autoruprāt, skanēs tālu ārpus Liepājas robežām, "Skaņu vīrs", no kura strāvo mūzika, simboliski ataino koncertzāles varenumu.

Skulpturāla instalācija "Rozes vārdā" izvietota skvērā pie Liepājas Universitātes ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā pretī Avotu ielai. Tā autors ir mākslas vidē pazīstamais tēlnieks Ginters Krumholcs. Viņa darbu "Rozes vārdā", kas apspēlē bruņniecības aktualitāti šodienā, arī policistu darba kontekstā, un uzdod jautājumu, vai būt par bruņinieku ir liktenis, pienākums vai misija, bija paredzēts eksponēt Rīgā tēlniecības kvadriennālē 2012. gadā, taču Rīgas dome to aizliedza.

Savukārt pazīstamā mākslinieka Aigara Bikšes darbs "Libau–Halifax-Libau" Kūrmājas prospekta un Graudu ielas stūrī stāsta par jaunu melnādainu meiteni Mildu, kuras vecvectēvs Jānis Liepiņš 1906. gadā ar Kuģi "Libau–Halifax" pametis Krievijas impēriju, bet nu meitene meklē savas saknes.

Pilsētvides mākslas darbu atklāšanā piedalījās daļa mākslinieku un kurators, mākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs Andris Vītoliņš, kurš pastāstīja par izvēlētajiem mākslas darbiem. Rūpīgi staigājis pa pilsētu un pētījis, kurā vietā kurš mākslas darbs iederētos, ņēmis vērā vēstures kontekstu. Tā "Skaņu vīrs" nonācis uz sienas, kuru ilgus gadus rotāja fabrikas "Lauma" reklāma ar balerīnu. Mākslas darbs "Rozes vārdā" vēsturiskās Nikolaja ģimnāzijas. Piemēram, tajā skolojušies vairāki Polijas vēsturē nozīmīgi sabiedriski politiski aktīvi cilvēki, tāpat tur 1946./47. gadā darbojās jauniešu pretošanās kustības "Kursa" centrs. Bet skulptūra "Libau-Halifax–Libau" atrodas zīmīgā vietā. Kurzemes apgabaltiesas ēkā, kas atrodas pretī šai vietai, savulaik bija Krievijas – Austrumāzijas kuģniecības kantoris, kas pārvadāja izceļotājus. 

Pilsētvidē iekļaujas arī viens no tēlnieka Egona Peršēvica personālizstādes "мāксла" darbiem – vārdā nenosauktais lotosa pozu ieņēmušas sievietes tēls, kurā nepārprotami saredzamas atsauces uz Brīvības pieminekli.

Tēlniecības darbi "Rozes vārdā" un "Libau–Halifax–Libau" Liepājā būs apskatāmi visu mākslas foruma "Atklāj savu dzintaru!" laiku, proti, līdz 29. augustam. Bet "Skaņu vīrs", protams, rotās sienu visu turpmāko laiku. Mākslas foruma rīkotāji sola, ka citus gadus tam piepulcēsies jauni sienu gleznojumi un arī objekti pilsētvidē.


Autors: liepajniekiem.lv
 

Atpakaļ