Atbalsta projektu “Future DiverCities - Creativity in an Urban Context”

Pilsētas domes deputāti šodien, 3.septembrī, Finanšu komitejā skatot jautājumu par Liepājas dalību Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” projekta “Future DiverCities - Creativity in an Urban Context” īstenošanā, to konceptuāli atbalstīja.

Kā skaidro pilsētas pašvaldībā, atbilstoši Liepājas pilsētas Investīciju plānam, Liepājas pašvaldība plāno attīstīt radošo industriju centru Dārza ielā 10, iekļaujot to integrēto teritoriju investīciju projektos, kas aptver investīcijas no dažādiem Eiropas Savienības (ES) fondiem 2014.-2020.gadam. Radošo industriju centra infrastruktūras attīstība paredzēta no ES fondu specifiskā atbalsta mērķa (SAM) – teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas.

Kā deputātiem skaidroja Liepājas Kultūras pārvaldes starptautisko sakaru un kultūrpolitikas projektu vadītājs Atis Egliņš-Eglītis, pilsētas pašvaldība ir saņēmusi uzaicinājumu piedalīties Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” projektā “Future DiverCities - Creativity in an Urban Context”, un ES programmas “Radošā Eiropa” projekta “Future DiverCities - Creativity in an Urban Context” pieteikums ir būtisks Liepājas radošo industriju centra Dārza ielā 10 satura nodrošināšanai un radošo industriju klastera attīstībai, jo projektā paredzēts izveidot starptautisku sadarbības tīklu, kurā iesaistīti vieni no vadošajiem radošuma centriem Eiropā.

Viņš skaidro, ka šāds starptautisks sadarbības tīkls strādās kā kultūras inovāciju inkubators un veicinās radoša biznesa, tajā skaitā pilsētas radošuma ekonomikas, attīstību; jaunas auditorijas (un arī tirgu) attīstību mākslā un radošumā; sadarbību starp pilsētniekiem, lielākām kopienām un radošuma un kultūras pārstāvjiem; nākotnes vīzijas attīstību, iesaistot vietējās kopienas, katrā no partnerpilsētām, kas veicinās mākslas izaugsmi.

“Papildus Liepājas pilsētas attīstības programma 2015.-2020.gadam nosaka vairākus kultūras un radošuma attīstības virzienus, tajā skaitā – kultūras internacionalizāciju, tādējādi nodrošinot augstāku kultūras piedāvājuma kvalitāti pilsētā, kā arī augstāk minēto radošo industriju attīstību,” atgādina A.Egliņš-Eglītis: “ES programmas “Radošā Eiropa” projekts “Future DiverCities - Creativity in an Urban Context” nodrošinās vairāku investīcijas projektu (saskaņā ar pilsētas Investīciju plānu 2014.-2020.gadam) īstenošanu.”

“Pirmkārt, Liepājas radošo industriju klastera darbības nodrošināšana, paaugstinot pašnodarbināto personu kultūrā un radošajās industrijās konkurētspēju. Projekts nodrošinās kompetenču paaugstināšanu radošo industriju un kultūras nozares pārstāvjiem. Kopumā projektā plānotas 23 mākslinieku rezidences, 9 festivāli, 3 starptautiskas konferences u.c. starptautiskas pieredzes un zināšanu apmaiņas aktivitātes, kas veicinās radošā un kultūras nozarē Liepājā strādājošo konkurētspēju,” viņš turpina: “Radošo darbnīcu, laboratoriju, starptautisku rezidenču atbalsts Liepājā. Projekta ietvaros paredzēts organizēt vairākas starptautiskas kultūras un mākslas laboratorijas, veicināta Liepājas starptautiskā atpazīstamība un pievilcība kultūrā. Ielas kultūras aktivitāšu un tīklu attīstība pilsētas parkos un skvēros, pie riteņbraucēju celiņiem (street dance, 3D gleznojumi, mazās arhitektūras formas, pop up izstādes, zibakcijas, brīvdabas kino utt.).”

Projekta fokuss ir trijos virzienos – mūzikā, digitālajā mākslā un ielu mākslā, nodrošinot mākslinieku un profesionāļu iesaisti no Lielbritānijas (Velingtona), Francijas (Rive-De-Gier un Aix-en-Provence), Somijas (Kuopio), Igaunijas (Tallina), Norvēģijas (Bergenas), Vācijas (Berlīne), Horvātijas (Zagreba), Spānijas (Barselona) un Latvijas (Liepāja).

Projekts veicinās kultūras darbinieku starptautiskās mobilitātes un tīkla attīstību. Projekts paredz kultūras darbinieku mobilitāti un pieredzes un zināšanu apmaiņu.

Kā uzsvēra A.Egliņš-Eglītis, Liepājas pašvaldība projektā būs viens no 10 projekta partneriem. Vadošais partneris projektā ir nevalstiskā organizācija “Superact C.I.C.” (Lielbritānija, Velingtona), kurai ir starptautiska pieredze dažādu mākslas, kultūras, radošo industriju un dažādu kopienu attīstības projektos.

Saskaņā ar ES programmas “Radošā Eiropa” apakšprogrammas “Eiropas sadarbības programmas” ieviešanas vadlīnijām, Eiropas Komisija finansē 50% no kopējām projekta izmaksām projektiem. Lēmums nepieciešams, lai nodrošinātu līdzfinansējumu projekta ieviešanai.

Projekta īstenošanas ietvaros paredzamā sociāli ekonomiskā ietekme ir sekojoša: vairākas starptautiskas projekta aktivitātes (partneru tikšanās, konferences, rezidences, forumi utt.) notiks Liepājā, tādējādi atstājot pozitīvu ietekmi uz Liepājas mākslas un kultūras dzīvi un tūrismu (arī nesezonā); tiks nostiprināta Liepājas un tās kultūras tēla starptautiska atpazīstamība; tiks nodrošināti iedzīvotāju lielāka piekļuve kultūrai (kopumā projekts paredz virkni kultūras pasākumu projekta partnerpilsētās); tiks veicināta Liepājas kultūras, radošo industriju un mākslas pārstāvju starptautiska konkurētspēja, kam, savukārt, ir pozitīva ietekme uz Liepājas ilgtermiņa ekonomisko attīstību, veicinot radošas pilsētas attīstību.

Pēc A.Egliņa-Eglīša teiktā starptautiskā projekta, kurā iesaistītas 60 dažādas organizācijas no Eiropas valstīm un kura kopējās izmaksas sastāda 4 miljonus eiro, īstenošanai Liepājā no 2016. līdz 2019. gadam nepieciešams pašvaldības līdzfinansējums 65 000 eiro apmērā: 2016.gadā – 10 000 eiro, 2017.gadā – 17 500 eiro, 2018.gadā – 19 500 eiro; 2019.gadā – 18 000 eiro.

Tāpat viņš norādīja, ka ietekme uz pilsētas budžetu ir iespējams samazināt, piedaloties Kultūras ministrijas ikgadējā konkursā uz līdzfinansējuma saņemšanu projektiem, kuri saņēmuši atbalstu no ES programmas “Radošā Eiropa”, ko Liepājas Kultūras pārvalde arī darīs pēc projekta atbalstīšanas un Kultūras ministrijas konkursa izsludināšanas. Tādējādi pēc A.Egliņa-Eglīša teiktā būtu iespējams ieekonomēt 50% no pilsētas pašvaldībai lūgtā līdzfinansējuma.

Atpakaļ