Artis Lagzdiņš: Liepājniekos arvien vairāk nostiprinās aktīva dzīvesveida domāšana

2014. gads aizvadīts tādā kā pārmaiņu laikā – jau 2013. gadā veicām priekšdarbus un aizvadītajā gadā turpinājām visus darbus saistībā ar futbola un hokeja sistēmas pārņemšanu, futbola un hokeja meistarības sistēmas atjaunošanu, kā arī sporta bāzes pārņemšanu un darbības nodrošināšanu.

Visi iesaistītie cilvēki strādāja uz to, lai nevienā brīdī bērnu un jaunatnes sporta sistēma neapstātos. Manuprāt, tas ir pats lielākais pluss, ka process noticis bez lieliem pārrāvumiem. Līdz ar to mums šobrīd nav liels bērnu skaits, kas varbūt būtu pateikuši, ka viņi ar sportu vairs nenodarbosies. Praktiski nebija tādas situācijas, kad bērniem nebūtu, kur trenēties. Arī vecāki, protams, to novērtē – kādam bērns iespējams trenējas pirmo, kādam jau piekto gadu un vecāki zina, kur bērni ir un, ko viņi dara, bet, ja kādā brīdī treniņi vairs nenotiek ikdienas kārtība sabrūk un rodas jautājumi – kur viņš ies, ko darīs?

Tāpat priecē tas, ka 2014. gadā ir atjaunotas arī futbola un hokeja meistarības komandas, kurās ir daudz liepājnieku un sportistu, kas šeit izauguši, kuriem šeit ir ģimenes, kas arī jūt līdzi visiem procesiem un to, cik veiksmīgi un kā viņi attīstīsies. Būtiski ir tas, ka sabiedrība emocionāli iesaistās visā šajā pasākumā, jo tiem cilvēkiem, kas ir iesaistīti, ir svarīgi, ka vismaz kāds ar labu vārdu novērtē paveikto un dod pozitīvu atsauksmi par sportā notiekošajiem procesiem.

Jau iepriekš esmu minējis, ka Liepājas sportisti šobrīd savā starpā vairāk solidarizējas un ir kļuvuši vienotāki. Notiek savstarpējas draudzības spēles, viņi vairāk savā starpā komunicē, viens otram jūt līdzi, iet un atbalsta, ir draudzīgāki. Tā ir tāda pozitīva lieta, kas aizvadītajā gadā ir parādījusies, sportistu vidū bija jūtama vienotības sajūta.

Savukārt, runājot par sporta pasākumiem, noteikti jāmin Eiropas čempionāts rallijā, kas jau ar ļoti labām sekmēm un atsauksmēm ir iemantojis savu vietu. Tāpat Liepājas pusmaratons, manuprāt, deva pilsētniekiem jaunu skatījumu uz šo sporta pasākumu un stadionu. Tie tiešām ir sporta svētki, sākot no pašiem mazākajiem rāpotājiem, beidzot arī ar cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem trase bija speciāli sagatavota, lai viņi varētu skriet kopā ar saviem pavadoņiem. Tiešām bija svētku sajūta. 2014. gadā aizsāktas arī vairākas jaunas lietas, piemēram, velomaratons. Strādājām un centāmies, lai liepājniekiem būtu iespējas baudīt dažādas sportiskas lietas un pasākumus.

Mans novērojums 2014. gadā bija arī tas, ka no liepājniekiem arvien vairāk un vairāk staroja aktīva dzīvesveida domāšana. Cilvēki meklēja iespējas, kur iet un kaut ko aktīvu darīt – vai tā būtu nūjošana, strītbols, amatieru futbols, pludmales volejbols, skriešana, velobraukšana. Tas viss ir pozitīvi un mēs tieši domājam par to, lai arvien vairāk liepājnieku iesaistītos fiziskās aktivitātēs. Ceru, ka arī jaunajā gadā tas viss tikai vairosies, savukārt mums atkal tas dos pietiekami daudz motivācijas un vēlmi šīs lietas pilnveidot un attīstīt arī kādu jaunu lietu, kas pilsētniekiem būtu interesanta.

Strādāsim, lai pilnveidotu sporta pasākumu piedāvājumu un liepājniekiem būtu iespēja iesaistīties, sākot no pašiem mazākajiem un beidzot ar jau cienījamos gados esošiem cilvēkiem. Liepājniekiem mūsu novēlējums būtu turpināt šo aktīvo dzīvesveidu un iesaistīšanos pasākumos. Varbūt būtu arī aktīvāk jāinteresējas par dažādiem pasākumiem un jācenšas iesaistīties sportiskās aktivitātēs, ne tikai balvu mudinātiem, bet arī pašiem priekš sevis, lai izbaudītu fizisko aktivitāšu sniegto enerģiju, sajusties labākam un gandarītam par sevi un paveikto. Tāpat vēlos aicināt liepājniekus atbalstīt mūsu sportistus, apmeklējot spēles, pasākumus un priecājoties par lietām, kas pie mums notiek, jo īpaši sportā.

Bet Sporta pārvaldē noteikti lielu daļu laika jaunajā gadā aizņems jau pieminētās lietas saistībā ar bērnu un jauniešu sporta sistēmas pilnveidošanu un darbs pie tās, lai mēs neapstātos tikai pie pārņemšanas, bet turpinātu arī sistēmas pilnveidošanu. Pieļauju, ka tas no futbola un hokeja lēnām pāries arī uz citiem sporta veidiem. Pilnveidosim šī lietas, lai varam droši teikt, ka strādājam pareizi un kolektīvi ar mērķi kādu no liepājniekiem redzēt lielajās sporta arēnās Eiropā un pasaulē.

2015. gadā sportisti noteikti arī gaida vieglatlētikas manēžas projekta attīstību, kas dos pozitīvu signālu tiem sporta veidiem, kas tur attīstīsies. Tās būs jaunas iespējas sportot un trenēties daudz kvalitatīvākos apstākļos. Noteikti daudzi gaidīs kā jaunajā gadā šīs lietas virzīsies uz priekšu.

Atpakaļ