Arhitektūras dienas šogad veltītas spēka punktu noteikšanai

Otrdien, 1. oktobrī, Liepājā sāksies gadskārtējās arhitektūras dienas, kas ilgs līdz novembra beigām. „Šogad nav vienas tēmas, bet arhitektūras dienu programmas dažādos pasākumus vieno Liepājas identitātes apzināšana, spēka punktu noteikšana un ideju meklējumi pilsētas turpmākai attīstībai. Jā, mēs labi zinām, ka iedzīvotāju skaits nevairojas, tomēr Liepāja ir jāapdzīvo un diendienā jāiedzīvina pašiem liepājniekiem, tāpēc arī šīgada arhitektūras dienu nosaukums ir „Vieta jūsu pilsētai”, bet logo skaidri norāda, ka šī vieta visupirms ir – sirds,” tā šī gada arhitektūras dienu idejisko pamatojumu skaidro Vecliepājas arhitekte, programmas kuratore Gunta Šnipke.

Programmas ievada pasākums jau ir noticis Liepājas Olimpiskajā centrā (LOC) 10. septembrī – tad tika atklāta 2012. gada labāko Latvijas arhitektūras darbu skates izstāde. LOC foajē trīs nedēļas bija skatāmas 17 planšetes ar skates labāko darbu attēliem un to aprakstiem.

Arhitektūras dienu centrālo norišu programmu 1. oktobrī ievadīs izstāde Liepājas domes foajē: „Idejas Liepājas pludmalei”. Liepājnieku vērtējumam būs izliktas planšetes ar atklātā metu konkursa „Liepājas pludmales attīstība. Tematiskā plānojuma izstrāde” uzvarētāju piedāvājumu.

Piektdien, 4. oktobrī, plkst. 13.00 Liepājas domes telpās notiks Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Liepājas Universitātes studentu atklātais seminārs, kurā viņi interesentus iepazīstinās ar savu skatījumu uz pilsētas  telpu un tās attīstības plānošanu. Studenti no 9. līdz 13. septembrim strādāja Liepājā studiju kursa „Apdzīvoto vietu plānošana”  ietvaros. Tagad būs redzami praktisko darbu rezultāti.

Jau tradicionāli šo dienu ietvaros arhitekti sadarbojas ar pilsētas skolām. Šogad  pilsētas skolēniem būs iespēja tikties arī ar citviet Latvijā dzīvojošajiem arhitektiem, kuru projekti īstenoti mūsu pilsētā. Visu oktobri arhitektūras stundas Liepājas mācību iestādēs vadīs Būvvaldes speciālisti un arhitekti: Margarita Kaņevska, Uģis Kaugurs, Ilze Mekša, Juris Poga, Gunta Šnipke, Ivars Tomsons, Uldis Vecvagars, Kristīne Veinberga un Juris Zviedrāns, Gundars Vērpe, Gundars Vīksna, Diāna Zalāne.

Ceturtdien, 24. oktobrī, pulksten 17.00 Liepājas dizaina un mākslas vidusskolā izstādē „Jaunie piedāvā” būs skatāmi Rīgas Tehniskās universitātes un Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas arhitektūras studiju darbi.

Vēl 24. oktobrī, pulksten 19.00, klubs „V10” rīko pasākumu vidi veidojošo profesiju pārstāvjiem no Liepājas un citām Latvijas pilsētām  „Vernera sarunas”.

Šogad nebūs Berči lasījumu, bet piektdien, 25. oktobrī, pulksten 15.00 Liepājas muzejā būs RTU profesora J. Krastiņa lekcija par Liepājas jūgendstilu.

„Tā sagatavota speciāli 1. Starptautiskajam jūgendstila kongresam šā gada jūnijā Barselonā (Spānija), kur Krastiņa kungs, pārstāvot Latviju, iepazīstināja jūgendstila pētniekus no visas pasaules ar viņiem līdz šim nezināmo Liepāju,” uzsver G. Šnipke. Kongresa dalībnieki varēja apskatīt arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas veidoto ekspozīciju „Jūgendstils Liepājā”.

Lai liepājnieki varētu novērtēt, kā pilsēta prezentēta pasaulei, šīgada arhitektūras dienas noslēdz J. Krastiņa uzstāšanas un LNB izstādes atklāšana Liepājas muzejā.

„Arhitektūras dienas nav īstenojamas bez plaša sadarbības partneru loka, kur katrs ir vienlīdz svarīgs, neatkarīgi no statusa vai amatu hierarhijas, tāpēc pateicos visiem, kas palīdzējuši ar labām idejām, praktisku darbu, atvēlēto laiku, izplatīto informāciju  vai vērtīgu padomu,” vēl piebilst G. Šnipke.

UZZIŅAI               
Arhitektūras dienas Liepājā rīko pilsētas Būvvalde, sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Liepājas muzeju, Liepājas Izglītības pārvaldi, Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolu, Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāti, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinību fakultāti, Liepājas Olimpisko centru, Liepājas Centrālo zinātnisko bibliotēku, Liepājas Kultūras pārvaldi un Liepājas domi.



Aigars Štāls, sabiedrisko attiecību speciālists

Atpakaļ