Ar izstādi un izglītojošām lekcijām Liepājā uzsāks veselības veicināšanas pasākumu gadu

Uzsākot veselības veicināšanas gadu, 14. un 15. janvārī Liepājas pašvaldības Vides un veselības daļas darbinieki sadarbībā ar Slimību kontroles un profilakses centru (SPKC) organizēs informatīvas un izglītojošas lekcijas Liepājas skolu sociālajiem pedagogiem un vadītājiem. Tāpat 14. janvārī tiks atklāta fotoizstāde "Esmu brīvs!", kas veltīta smēķēšanas profilaksei, portālam pavēstīja Vides un veselības daļas vadītāja Ineta Stadgale.

14.janvārī plkst.15.00 Liepājas Izglītības pārvaldes zālē ar sociālajiem pedagogiem tiksies Vides un veselības daļas veselības veicināšanas konsultants ārsts Armands Treimanis, lai pārrunātu atkarību izraisošo vielu lietošanas atpazīšanas un profilakses jautājumus. Tāpat arī Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas departamenta speciāliste Solvita Kļaviņa-Makrecka 14. un 15. janvārī tiksies ar skolu sociālajiem pedagogiem un direktoru vietniekiem audzināšanas darbā, lai iepazīstinātu ar pedagoģiskajā procesā un skolas dzīvē izmantojamiem SPKC sagatavotajiem drukātajiem un internetā pieejamajiem informatīvajiem un izglītojošajiem materiāliem par dažādiem veselības veicināšanas jautājumiem.

14. janvārī plkst.16.00 Liepājas Olimpiskā centra foajē tiks atklāta ceļojošā fotoizstāde "Esmu brīvs!", kurā Latvijas sabiedrībā zināmi cilvēki dalās savā pieredzē, kas viņus ir motivējis atmest smēķēšanu.

"Ar šo pasākumu kopumu simboliski uzsākam jauno gadu veselības veicināšanā pilsētā. Veselības ministrija šo gadu pasludinājusi par onkoloģijas profilakses gadu, tāpēc gada garumā vērsīsim uzmanību uz dažādiem onkoloģisko saslimšanu riska faktoriem un profilakses pasākumiem. Smēķēšana, kā zināms, ir viens no visredzamākajiem dzīves kvalitāti ietekmējošiem un dažādu saslimšanu riska faktoriem, kuru novērst var paša lēmums," stāsta Vides un veselības daļas vadītāja Ineta Stadgale.

Fotoizstādē skatāmi astoņi fotogrāfa Andra Arhomkina veidotie sabiedrībā zināmu cilvēku portreti. Viņi ir spējuši pieņemt svarīgu lēmumu savā dzīvē – pateikt skaidru "Nē!" cigaretēm. Fotoizstādē "Esmu brīvs" piedalījušās tādas personas kā modes māksliniece Šeila Vanaga, žurnāla "Vides Vēstis" galvenā redaktore Anitra Tooma, mūziķis Intars Busulis, aktrise Agnese Zeltiņa, LNT žurnāliste Ieva Mārtiņa, Radio SWH dīdžejs un grupas "Labvēlīgais Tips" solists Andris Freidenfelds, žurnālists Ansis Bogustovs un LTV raidījuma "DeFacto" redaktore Inga Šņore.

Katram no viņiem ir savs, atšķirīgs dzīvesstāsts, bet viņus visus vieno viņu gribasspēks un labais piemērs, ko viņi rāda saviem bērniem un apkārtējiem, atsakoties no tabakas savā dzīvē. Izstādes atklāšanā piedalīsies arī Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, kurš stāsta: "Es ceru, ka šī izstāde būs iedvesmojums arī daudziem liepājniekiem izvērtēt savus ieradumus un atmest smēķēšanu. Pēc savas pieredzes zinu, ka tas nav viegli, jo pats kopš skolas gadiem nepavadīju ne dienu bez cigaretes. Taču nu jau vairāk nekā desmit gadu manā dzīvē smēķēšanai nav vietas, un tā bija mana apzināta izvēle. Gluži vienkārši pienāca brīdis, kad es sāku pievērst uzmanību tam, ko smēķēšana nodara manai pašsajūtai, saskarsmei ar apkārtējiem, manu ikdienu, un izlēmu, ka es to vairs nevēlos. Šī izstāde ar dzīvesstāstiem iedvesmo un parāda, ka atmest smēķēšanu ir iespējams."

Fotoizstāde tapusi Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra veidotās kampaņas "Ja smēķē Tu – smēķē Tavs bērns" ietvaros” un tās mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz pasīvās smēķēšanas kaitīgumu, it īpaši bērnu klātbūtnē. Viņi ir mammas un tēti saviem bērniem, sievas un vīri saviem dzīvesbiedriem un viņi ir brīvi, brīvi no tabakas. Šis lēmums ir bijis būtisks ne tikai viņu, bet arī viņu līdzcilvēku veselībai, jo, kamēr viņi smēķēja, kaitīgajām vielām bija pakļauta visa ģimene.

Foto izstāde Liepājas Olimpiskajā centrā būs apskatāma līdz 1.februārim.

Atpakaļ