Ar Gruzijas vēstnieku pārrunā sadarbības iespējas

Lai pārrunātu turpmākas sadarbības iespējas un iepazītos ar Liepājas potenciālajām iespējām,  šodien, 23.oktobrī, Liepājā darba vizītē bija ieradies Gruzijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Teimurazs Džandžalia (Teimuraz Janjalia).

Liepājā vēstnieks tikās ar Liepājas domes priekšsēdētāju Uldi Sesku un priekšsēdētāja vietnieku tūrisma un investīciju piesaistes jautājumos Juriju Hadaroviču.

Tikšanās laikā vēstnieks iepazīstināts ar Liepājas ekonomisko situāciju, lielākajiem investīciju projektiem un attīstības iecerēm, kā arī pārrunātas Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas un Liepājas ostas priekšrocības, ko varam piedāvāt potenciālajiem sadarbības partneriem un investoriem.

„Īpašu interesi vēstnieks izrādīja par Liepājas pieredzi Eiropas Savienības struktūrfondu apguvē un līdzekļu piesaistē, ņemot vērā, ka Gruzijai šobrīd sāk pavērties iespējas rakstīt projektus un piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu. Šajā jomā Liepāja var dalīties ar savu pieredzi gan ielu infrastruktūras attīstībā, kurā pēdējo gadu laikā ir izdevies paveikt būtiskus uzlabojumus, gan arī daudzdzīvokļu māju siltināšanā un energoefektivitātes pasākumu veikšanā, kas būtu saistoši arī Gruzijai,” pēc tikšanās norādīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas sniegto informāciju, Gruzija ir viena no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajām valstīm. Kopš 2005. gada Gruzijā ir realizēti vairāk nekā trīsdesmit projekti, kas aptver tādas jomas kā atbalsts Gruzijas robežapsardzības dienestam, izglītība, sociālā darba organizēšana, atbalsts pēckonflikta rekonstrukcijā u.c. Latvija attiecības ar Gruziju veido, pamatojoties uz divpusējās sadarbības principiem un Latvijas kā ES un NATO dalībvalsts statusu. Tās ir raksturojamas kā draudzīgas un konstruktīvas. Abu valstu starpā notiek intensīvs politiskais dialogs un Latvija sniedz atbalstu Gruzijai tās reformu procesā.

Pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma 2013.gadā Gruzija ieņem 50.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Kopējais preču tirdzniecības apgrozījums ar Gruziju 2013. gadā bija 22,4 miljoni eiro un, salīdzinot ar 2012.gadu, tas palielinājies par 38,4% jeb 6,2 miljoniem eiro.

 

Andrejs Rjabcevs,
Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos
Atpakaļ