Ansiņš: Latvija nav sagatavojusies bēgļu uzņemšanai

Valstī nav izstrādāta procedūra bēgļu uzņemšanai, tāpat valdība nav definējusi, kādu rīcību tā sagaida no pašvaldībām, valstī ierodoties patvēruma meklētājiem, to intervijā "Rietumu radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš (Liepājas partija).

"Patlaban nav skaidrs, kā tiks nodrošināta izglītības pieejamība un sociālā palīdzība, dzīvošana, veselības aprūpe un darbavietas," sacīja Ansiņš. "Liepājas dome ir saņēmusi dažādas vēstules no valdības, piemēram, jautājumu, vai pašvaldībai ir dzīvojamais fonds, kur izvietot bēgļus. Ja arī būtu, likums nepieļauj iespēju bez rindas piešķirt dzīvokli, piemēram, kādam Sīrijas pilsonim, jo pašvaldībai pirmām kārtām ar dzīvokļiem jānodrošina iedzīvotāji, kuriem ir sociāla rakstura problēmas."

Ansiņš atzina, ka pašvaldība "gatavo variantus B un C", un ir identificēti dienesti, kas pirmie iesaistītos darbā ar patvēruma meklētājiem, tomēr vispirms valdībai būtu jādefinē, kā Latvija plāno risināt šo situāciju, vai lielākā bēgļu koncentrācija būs Muceniekos un Rīgā, vai arī bēgļi tiks izvietoti visās Latvijas pilsētās.

"Šobrīd skaidra redzējuma nav," sacīja Ansiņš, piebilstot, ka darba grupa strādā un tuvāko nedēļu laikā valdībā tiks iesniegti konkrēti priekšlikumi. "Runājot par bēgļu skaitu valstī, jāapzinās, ka neesam līdzvērtīgās pozīcijās ar lielajām valstīm, piemēram, Vāciju un Lielbritāniju. Latvijai šādas pieredzes darbā ar patvēruma meklētājiem nav, tāpēc speciālisti ir jāsagatavo."

Ansiņš arī uzsvēra, ka viena no Liepājas partijas prioritātēm ir Latvijas drošība un, diskutējot par bēgļu uzņemšanu, šis aspekts tiek ņemts vērā. "Spiediens no Eiropas Savienības puses ir pietiekami liels," sacīja Ansiņš.

Kā ziņots, Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā ierosināja dalībvalstīm obligātā kārtā uzņemt 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Latvija iepriekš bija paudusi piekrišanu 250 bēgļu uzņemšanai, tātad kopumā valstī būtu jāuzņem 726 bēgļi.

 

LETA

FOTO: no aljazeera.com

Atpakaļ