Ansiņš: Brīvprātīgā darbs var izrādīties izšķirošs ieraksts CV

Brīvprātīgā darbs jauniešiem var izrādīties izšķirošs ieraksts CV, kas pēc studiju beigšanas dod priekšrocības darba tirgū, "Rietumu radio" sacīja Liepājas vicemērs Gunārs Ansiņš.

"Ieraksts CV par veiktu brīvprātīgo darbu dod iespēju darba devējam redzēt, ka jaunietis ir bijis aktīvs un mēģinājis kaut ko paveikt arī ārpus mācībām," sacīja Ansiņš, norādot, ka pašvaldība cenšas iesaistīt jauniešus dažādu pasākumu rīkošanā un jaunieši šādām iespējām atsaucas ļoti aktīvi.


Ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā ir divu veidu nodarbinātības problēmas, sacīja Ansiņš. Viena no tām ir jaunieši vecumā līdz 25 gadiem, kas ir tikko beiguši studijas un kuriem trūkst darba pieredzes. Otra problēma ir bez darba esošie pirmspensijas vecuma cilvēki, kuriem ir problēmas ar jauna darba atrašanu.


Viņš stāsta, ka iespējas atbalstīt pirmspensijas vecuma cilvēku iesaisti darba tirgū pārrunātas arī ar Labklājības ministriju, taču patlaban valsts un Eiropas Sociālais fonds nekādas programmas nepiedāvā.

"Pašvaldībai ir jāizšķiras par prioritātēm, un mēs uzskatām, ka pašvaldībai būtu vairāk jārūpējas par bērniem un skolēniem, bet valstij vajadzētu piedāvāt plašāku programmu jauniešiem, kas ir vecāki par 19 gadiem, kā arī pirmspensijas vecuma cilvēkiem," sacīja Ansiņš.

Jau ziņots, ka Liepājā šovasar ar valsts un pašvaldības atbalstu nodarbinās kopumā 580 bērnus vecumā no 13 līdz 19 gadiem. Šogad atbalsts bērnu un jauniešu nodarbinātībai ir ievērojami lielāks nekā pērn, kad pašvaldība atbalstīja 87 bērnu nodarbināšanu, savukārt valsts atbalsta vecāku bērnu nodarbināšanai iepriekšējos piecos gados nebija vispār.

Liepājas dome šā gada budžetā novirzījusi 42 000 eiro bērnu nodarbinātības veicināšanai, kas pirmo darba pieredzi ļaus iegūt 200 bērniem vecumā no 13 līdz 14 gadiem, savukārt valsts atbalstīs 380 bērnu nodarbināšanu vecumā no 15 līdz 19 gadiem, sacīja Ansiņš.

"Zināmā mērā tas ir atkarīgs arī no Liepājas uzņēmējiem, tāpēc es aicinātu visus Liepājas un tuvāko novadu darba devējus pieteikties, jo līdzīga prakse bija ar pagājušajā gadā, un atsaucība bija galvenokārt no ēdināšanas sektora, tūrisma un izklaides sektora," sacīja Ansiņš. Viņš norādīja, ka pašvaldība uzrunājusi arī savas kapitālsabiedrības un iestādes, kas var piedalīties šajā programmā, taču tās, pēc provizoriskiem datiem, varētu nodrošināt aptuveni 100 darba vietas.

Ansiņš arī norāda, ka šogad atbalsts bērnu un jauniešu nodarbinātībai ir ievērojami lielāks nekā pērn, kad pašvaldība atbalstīja 87 bērnu nodarbinātību, savukārt valsts atbalsta vecāku bērnu nodarbināšanai iepriekšējos piecos gados nav bijis vispār.

"Katram uzņēmējam ir darbinieki, kuriem arī ir bērni, un visiem kopā mums būtu ļoti izdevīgi un pareizi mācīt bērniem darba tikumu," sacīja Ansiņš.

Nodarbinātības programmām jaunieši var pieteikties līdz 15.maijam. 13 un 14 gadus veciem bērniem jāpiesakās savās skolās, savukārt 15 līdz 19 gadus veciem – Nodarbinātības valsts aģentūrā.

 

LETA

 

Atpakaļ