Analizēs iespēju nozīmīgāk indeksēt pensijas

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti sāk izskatīt kārtējos grozījumus pensiju likumā. Galvenais ierosinājums ir padarīt nozīmīgāku pensiju indeksāciju.

«Sabiedrība izsaka neapmierinātību, jo indeksācija bijusi zema, tas ir izskaidrojams ar zemo inflāciju, un arī algu pieauguma procenti nav devuši sevišķi lielu pienesumu,» situāciju raksturo Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS). Pēc Labklājības ministrijas (LM) aprēķiniem, šāgada oktobrī pensija vai tās daļa, kas nepārsniedz 285 eiro, indeksēta ar indeksu 1,0274, kā rezultātā pensijas vidēji palielinājušās par 5,71 eiro, taču, kā Neatkarīgajai ziņo pensionāri, kuri jau saņēmuši pensijas, pielikums ir viens divi eiro. Pensionāri to vērtē kā izsmieklu.

Saeimas deputātu iesniegtais priekšlikums paredz pensiju likumā mainīt indeksācijas nosacījumus – 25 procentu vietā ņemt vērā 50 procentus no algas pieauguma. LM aprēķinājusi, ka no sociālā budžeta un valsts pamatbudžeta šādu izmaiņu īstenošanai nākamgad papildus nepieciešami 6,2 miljoni eiro. Tāpat aprēķināts: ja izmanto patēriņa cenu indeksa un 25 procentu algu indeksa pieaugumu (atbilstoši kā tas noteikts likumā pašlaik), nākamgad pensijas pieaugtu vidēji par 9,23 eiro, bet izmantojot patēriņa cenu indeksa un 50 procentu algu indeksa pieaugumu – par 13 eiro.

Savukārt ar jaunu priekšlikumu nāk deputāte A. Barča, lūdzot LM aprēķināt, cik naudas papildus vajadzīgs alternatīvai. Tā būtu šāda: pensionāriem, kuriem pensija mazāka par 285 eiro, indeksācijā piemērot 50 procentus algas pieauguma, bet pensionāriem, kuriem pensija ir lielāka par 285 eiro un kuriem šogad indeksēta tikai daļa pensijas, tas ir, tieši šie 285 eiro, indeksācijā izmantot 25 procentus algas pieauguma.

Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) Neatkarīgajai pastāstīja, ka viņš virzīs vēl divus papildu priekšlikumus izmaiņām pensiju likumā. Viens no tiem attieksies arī uz pensiju indeksāciju, paredzot, ka pensijas tiek palielinātas atkarībā no stāža – jo lielāks stāžs, jo lielāks pensijas pieaugums. «Pašlaik redzam, ka tomēr vienādi indeksē pensijas cilvēkiem ar minimālu stāžu un ar stāžu virs 30 gadiem. Manuprāt, tas ir jāmaina,» atzina deputāts. Otrs SC priekšlikums būs jau tagad likumā iekļaut normu, kas neļautu pensijas kapitāla indeksam noslīdēt zemāk par ciparu 1. Iepriekšējos gados indekss negatīvi ietekmējis tūkstošiem pensiju. Arī LM gatavo šādus grozījumus, kurus iesniegs valdībā, taču A. Klementjevs apliecināja, ka iesniegs priekšlikumu, negaidot valdības lēmumu. Skeptiska pret jebkurām idejām, kuras prasa papildu izdevumus, ir Finanšu ministrija.

 

nra.lv

Atpakaļ