Aija Barča Romā: Latvijas prezidentūra meklēs risinājumus stabilai un kvalitatīvai nodarbinātībai visā Eiropā

Kvalitatīvas darbavietas, kā arī ilgstspējīga un iekļaujoša piekļuve darba tirgum - tās ir būtiskas tēmas, kas būs diskusiju objekts arī Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros. Lai arī Eiropas valstis pēckrīzes periodā īsteno virkni pasākumu, lai atbalstītu bezdarbniekus un riska zonā esošos darbiniekus, joprojām satraucoša ir gan jauniešu bezdarba situācija, kā arī nepieciešami būtiski uzlabojumi, lai izglītības iestādes „neražotu”” bezdarbniekus. To uzsvēra Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, ceturtdien, 20.novembrī, Romā pārstāvot Latvijas parlamentu Itālijas prezidentūras rīkotajā nodarbinātības, pētniecības un inovāciju komisiju priekšsēdētāju sanāksmē.

Iepazīstinot klātesošos ar Latvijas pieredzi, A.Barča uzsvēra, ka mūsu valsts ir saskārusies ar būtisku finanšu un ekonomikas krīzes ietekmi un joprojām izjūtam tās sekas. „Tāpēc mēs zinām, ka ārkārtīgi svarīgs ir adekvāts un labi strādājošs drošības tīkls, lai atbalstītu iedzīvotājus, nodrošinātu sociālo mieru un saglabātu cilvēkkapitālu,” uzrunājot kolēģus, sacīja Latvijas parlamenta pārstāve.

Komisijas vadītāja norādīja, ka Latvijā ir īstenotas vairākas programmas, lai atbalstītu krīzes skartos iedzīvotājus. „Bezdarba prevencijas nolūkos esam koncentrējušies uz apmācību un prasmju apguves programmām, lai saglabātu iespējas palikt nodarbinātībā. Savukārt jau bez darba palikušajiem cilvēkiem esam nodrošinājuši pārkvalifikācijas iespējas un pagaidu nodarbinātības iespējas,” skaidroja A.Barča.

Situācija jauniešu nodarbinātības jomā Latvijā pēdējā laikā ir manāmi uzlabojusies, un jauniešu nodarbinātības līmenis pašlaik ir 47,9 procenti, kas nedaudz pārsniedz ES vidējo rādītāju, stāstīja A.Barča, vienlaikus uzsverot, ka ļoti liela nozīme ir izglītībai. „Jo augstāks izglītības līmenis, jo augstāks arī nodarbinātības līmenis, un otrādi. Piemēram, Latvijā bezdarba līmenis gandrīz divas reizes augstāks ir personām ar zemu izglītības līmeni,” parlamentāriešiem vēstīja komisijas vadītāja.

Savā uzrunā A.Barča pievērsās arī Eiropas Jauniešu garantijas iniciatīvai, uzsverot, ka mūsu valsts galvenās pūles velta tam, lai nodrošinātu mērķtiecīgākas izglītības un apmācības iespējas jauniešiem ar viszemāko izglītības līmeni. Šajā kontekstā ir svarīgi sasniegt un aktivizēt tos jauniešus, kas ir bez darba un nemācās, jo īpaši arī tos, kuri nevēršas nodarbinātības dienestā un pašvaldību sociālajos dienestos. Šajā uzdevumā būtiska būs sadarbība ar nevalstisko sektoru, pauda komisijas vadītāja. 



Saeimas Preses dienests, saeima.lv

Atpakaļ