Aija Barča: gandarījums, ka „spaiss” padzīts no legālā tirgus; satrauc stacionēto lietotāju skaits

„Varam būt gandarīti, ka tā dēvētās „spaisa” vielas ir iedzītas pagrīdē un gan likuma izpratnē, gan praksē praktiski pielīdzinātas „tradicionālajām” narkotikām. Brīvajā tirdzniecībā tās vairs nav pieejamas, un nelegālajā tirgū tām cēlusies cena. No otras puses, joprojām ir salīdzinoši daudz gadījumu, kad slimnīcās nonāk pacienti pēc šo vielu lietošanas un ir grūti spriest, cik lielā mērā mazinājies šīs indes lietotāju skaits,” pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdes, kurā deputāti iepazinās ar datiem par jauno psihoaktīvo vielu apriti Latvijā, norāda tās priekšsēdētāja Aija Barča.

A.Barča uzsver, ka patlaban esam nesalīdzināmi labākā situācijā nekā pirms vairākiem gadiem, kad „legālās narkotikas” bodītēs brīvi varēja nopirkt pat bērni, bet to pārdevēji palika nesodīti. Patlaban likumsargu un mediķu darbu atvieglo tas, ka aizliegto vielu sarakstā tagad iekļauj nevis psihoaktīvo vielu nosaukumus, bet ķīmisko grupu pamatformulas. Tā atrisināta problēma, ka ražotāji sintezē aizvien jaunas vielas ar nedaudz izmainītu struktūru, bet likumdevējs nepagūst tās iekļaut aizliegto vielu sarakstā.

Tāpat ļoti būtiska ir iespēja jaunatklātām vielām nekavējoties piemērot pagaidu aizliegumu. Vielas, kuras vēl nav iekļautas narkotisko vielu sarakstā, bet cilvēka veselībai var radīt līdzvērtīgus draudus, tiek definētas kā jaunas psihoaktīvās vielas. Par to tirgošanu un lietošanu Saeima noteikusi arī kriminālatbildību, atgādina komisijas vadītāja.

Komentējot stacionēto „spaisa” lietotāju pieaugumu 2014.gada nogalē, kad spēkā jau bija gan jaunu psihoaktīvo vielu pagaidu aizliegums, gan atbildība par to tirgošanu un lietošanu, Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Bekmanis pieļāva, ka tas saistāms nevis ar jaunu lietotāju pieaugumu, bet drīzāk ar „spaisa” otro vilni, kad slimnīcās nonāk cilvēki, kuriem jau iepriekš izveidojusies atkarība.

Kā deputātiem apliecināja pieaicinātie iekšlietu un veselības jomas speciālisti, pašreizējais normatīvais regulējums ir pietiekams, lai policija varētu efektīvi cīnīties ar „spaisa” vielu izplatību, un Latvija patlaban ir daudz labāk situācijā nekā vairākas citas Eiropas valstis, kur šo vielu pagaidu aizliegums nav ieviests.

Kā secināja deputāti, patlaban nav nepieciešamas jaunas likumu izmaiņas, jo policijas un mediķu rīcībā ir pietiekami plašs instrumentu klāsts, lai efektīvi cīnītos ar jauno psihoaktīvo vielu izplatību. „Ja tirgū tiek konstatēta jauna viela,

Slimību profilakses un kontroles centrs tai pagaidu aizliegumu var piemērot jau dienas vai divu laikā, un darbības ar to uzreiz kļūst krimināli sodāmas,” skaidro A.Barča, piebilstot, ka komisija pie narkotiku izplatības un apkarošanas temata atgriezīsies rudens sesijā. 





Saeimas Preses dienests

Atpakaļ