Aidā, ratiņkrēslā uz jūru peldēties!

Šā gada projekta konkursā saulītē tika celtas tēmas, kā, piemēram, tūrisma pieejamība cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, gados vecākiem ļaudīm, ģimenēm ar maziem bērniem vai jauniešiem, kam nav ceļošanai nepieciešamās naudas.

Latvijā pirmā pludmale cilvēkiem ar redzes un funkcionāliem traucējumiem, eksportspējīgi Liepājas uzņēmēju un zinātnieku radīti vides pieejamības risinājumi, piemēram, audiobojas, taktilās kartes, bruģakmens ar gropēm, lai cilvēkiem ar redzes traucējumiem vieglāka pārvietošanās, veiksmīga sadarbība starp nevalstisko un uzņēmējdarbības sektoru un pašvaldību – šādi trumpji Liepājai nodrošināja uzvaru šā gada EDEN konkursā.

Kā atzīst Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Gunārs Ansiņš, uzvara konkursā ir loģisks noslēgums tam, kas vairāk nekā desmit gados izdarīts pilsētas vides pieejamībai. "Toreiz, kad pirms vairāk nekā desmit gadiem pie mums uz domi atnāca Liepājas Neredzīgo biedrības vadītājs Māris Ceirulis, sakot, ka pilsētas vidi jāsāk veidot atbilstošu universālajam dizainam, neviens nesaprata, kas tas tāds ir," atceras domes pārstāvis Ansiņš.

Tagad Liepājā mērķtiecīgi tiek piemēroti universālā dizaina jeb "pieejams visiem" standartam jaunbūvēs un rekonstruētās celtnēs, jau sākot ar to plānošanu. Tie attiecas arī uz tā saucamo pamata infrastruktūru.

Jau 2000. gadā luksoforiem ierīkoti skaņas signāli, un šobrīd tie tiek aprīkoti arī ar taktilajām kastītēm, lai luksoforu varētu iedarbināt neredzīgs cilvēks. Ierīko arī pārvietošanās vadlīniju sistēmu cilvēkiem ar redzes traucējumiem, piemēram, ejot ar balto spieķi, ietvēs esošā gropīte pasargā no uzkāpšanas veloceliņam, ceļu šķērsošanas vietās novienādoti līmeņi ar ietvi, atvieglojot pārvietošanos cilvēkiem ratiņkrēslā.

Jaunums Liepājā ir informatīvās un taktilās kartes, kas nesen uzstādītas pilsētā un pludmalē. Piemēram, pie ieejas Jūrmalas parkā taktilā karte cilvēkiem ar redzes traucējumiem palīdz orientēties un iepazīties ar objektiem Jūrmalas parkā. Krāsas un reljefa apvienojums kartē ļauj to lietot gan vājredzīgiem, gan neredzīgiem cilvēkiem.

Pirms pieciem gadiem arī sākts darbs, lai Liepājas skaisto pludmali ar tās baltajām smiltīm un Baltijas jūras ūdeņus padarītu pieejamus redzes invalīdiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Būvniecības darbi nu ir pabeigti, glābšanas stacijas teritorijā ierīkoti trīs sanitārie moduļi ar dušām, pārģērbšanās telpām, 
tualetēm cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Tālāk līdz jūrai var ērti nokļūt pa koka laipu, kas sedz pludmales mīkstās smiltis, un pēc tam izbaudīt arī atsvaidzinošu peldi. Cilvēkam ar kustību traucējumiem iepriekš tikai jāizvēlas, vai sēsties krēslā, ar kuru jūrā palīdz iebraukt asistents, vai tādā krēslā, ar kuru pats var tikt ūdenī. Bet 1,5 metru dziļumā izvietotās speciālās audiobojas un īpašās aproces uz peldētāja rokas ūdenī ļaus droši justies arī neredzīgam vai vājredzīgam peldētājam, jo skaņas signāls pasargās no iepeldēšanas dziļumā un palīdzēs atrast krastu. Protams, visam modri sekos līdzi asistenti.

Nākampiektdien, 2. augustā, plkst. 11.00 plānota oficiālā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām domātās pludmales atklāšana.

Tomēr tas vēl nebūt nav viss. Tagad, kad iegūts tituls "Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis Latvijā", nākamais Liepājas mērķis esot kļūt par pilnvērtīgu starptautiskā titula "Pilsēta visiem" ieguvēju.
 
 
Anda Hailova
"Latvijas Avīze"
 
Atpakaļ