A.Barča tiekas ar pensionāriem

Vakar, 5.janvārī Pensionāru dienas centrā Klaipēdas ielā Saeimas deputāte Aija Barča tikās ar iedzīvotājiem, lai skaidrotu izmaiņas pensiju likumā, kā arī pastāstītu par ieplānotajiem darbiem šajā gadā.

“Pensionāri, kas vecuma pensijas noformēja vai pārrēķināja 2010. gadā var priecāties, jo ar šā gada 1.janvāri sākas pārrēķini, izmainot algas negatīvo indeksu uz “1”.  Nākamajā gadā pārrēķinus veiks par 2011.gadu, bet pēc tam par visiem pārējiem gadiem, kad algas indekss bija negatīvs,” skaidro A.Barča, atzīstot, ka nevarot pateikt, par cik eiro pensijas palielināsies, jo tas katram ir ļoti individuāli. “Vēl gribu piebilst, ka pārrēķini notiks automātiski, nevienam nekur nav jādodas, nekādas formalitātes nav jākārto.”

A.Barča atgādināja, ka ar šo gadu stājas spēkā likums par vecuma pensiju aprēķināšanu, sasniedzot 62 gadus un deviņu mēnešus, bet darba stāžam jābūt ne mazākam kā 15 gadi.

“Esmu solījusi panākt, ka, aprēķinot pensijas, ņems vērā arī nostrādāto gadu daudzumu. Tas ir tikai taisnīgi. Šobrīd aktīvi pie tā strādājam, bet viegli mums neiet. Ja šogad mums izdosies saskaņot viedokļus gan ar Finanšu, Labklājības ministrijām, gan pensionāru interešu pārstāvju nevalstiskajām organizācijām, tad ar nākamo gadu ražīgi strādājošie varēs saņemt lielākas pensijas par tiem, kam darba stāžs ir salīdzinoši niecīgs,” sola A.Barča.

Deputāte klātesošos iepazīstināja ar satraucošiem statistikas datiem, kas parāda, ka pēdējo gadu laikā strauji pieaug to iedzīvotāju skaits, kam darba stāžs ir zem 20 gadiem.

“Tās ir sekas aplokšņu algām, citādi es to skaidrot nevaru, tādēļ aicinu visus runāt ar saviem bērniem un mazbērniem, lai neļauj negodprātīgiem uzņēmējiem nemaksāt par viņu padarīto darbu sociālo nodokli pilnā apmērā. Man bieži ir nācies iedzīvotāju pieņemšanās skaidrot, ka vecuma pensijas ir tieši atkarīgas no sociālo iemaksu lieluma, ja tās veiktas tikai par daļu no darba algas, tad arī pensija būs salīdzinoši ļoti maza.”

Pensionāri izrādīja neapmierinātību ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanu pensijām, neapliekamais minimums jau vairākus gadus nav mainījies, tas ir 235 eiro, bet vairākām iedzīvotāju kategorijām tas pieaudzis. A.Barča atzina, ka saprot pensionāru neapmierinātību, bet ne vienmēr viņai izdodas panākt vēlamo rezultātu, tā arī šajā gadījumā, kad neapliekamā minimuma palielinājumu noraidījušas pašvaldības, kuru budžeti pamatā veidojas no IIN.

Tikšanās noslēdzās ar individuālām sarunām, skaidrojot sasāpējušus jautājumus.

Atpakaļ