1. septembris – satikšanās svētki

Liepājas izglītības iestādes pēc vasaras brīvlaika šodien atkal ver durvis bērniem un jauniešiem, lai sāktu jauno mācību gadu. 1. septembris jeb Zinību diena ir atkalredzēšanās un satikšanās svētki gan skolēniem, gan skolotājiem. Bet tiem skolēniem, kuriem šis ir pirmais mācību gads, šī ir pavisam īpaša diena. Šis 1. septembris ir prieka un satraukuma pilns 814 pirmklasniekiem, kuri uzsāks skolas gaitas kādā no Liepājas skolām.

Svinīgi sarīkojumi šodien notiek ikkatrā skolā, bet uz kopēju Zinību dienas atzīmēšanu skolēni, viņu vecāki un pedagogi aicināti pulcēties Rožu laukumā, kur notiek pasākums "Vēl viens jaunais gads". Sarīkojums norisināsies Rožu laukumā no 12.00 līdz 15.00, uz skatuves savus priekšnesumus sniegs LBJC jaunie dziedošie, dejojošie un citādi atraktīvie kolektīvi. Svētku apmeklētājiem būs iespēja piedalīties vairāk nekā 20 radošajās darbnīcās, kuru tēma šogad ir „Saule, debess, jūra”. Skolēniem būs darboties milzu burbuļu darbnīcā, puišiem noteikti patiks pagatavot pašiem savu lidmašīnu vai katapultu, meitenēm – darboties tauriņu darbnīcās vai pagatavot savu atslēgu piekariņu un fotorāmīti. Ikviens varēs iemūžināt savu pirmo skolas dienu pie krāsaina gaisa balona un atstāt savu novēlējumu jaunajam mācību gadam.

Svinības norisināsies arī Jauniešu mājā, Kungu ielā 24, kur plkst. 17.00 sāksies vokāli instrumentālo ansambļu koncerts, videoizstāde „Jauniešu mājas portretu galerija” un tiks demonstrēta ASV projekta „Feel the Cultures” ietvaros tapusī īsfilma.

Bet pulksten 19.00 uz skatuves Rožu laukumā būs iespēja vērot LBJC mūziklu „Dejas tumsā”. Tā ir aizkustinoša izrāde par jauniešiem, kas posta savu likteni, padodoties narkotiku vilinājumam. Smaga, bet mūsdienīga izrāde par atkarību no narkotikām, mīlestību un bezatbildību, taču ar cerībām pilnu noslēgumu. Uz skatuves galvenajās lomās iejutīsies Toms Bokums, Klāss Brikmanis, Sintija Pīrāga un Līga Grietēna. Par šīs izrādes tapšanu jāpateicas režisorei Irēnai Karpai un režisores konsultantam Jurim Ločmelim. Kā mūzikla sižeta autors un tur skanošās mūzikas komponists minams Ainars Karps.

Atgādinām, ka šodien visiem skolēniem ir iespēja Liepājas sabiedriskajā transportā braukt bez maksas. Vispārizglītojošo skolu skolēni, kā arī citu profesionālās vidējās vai augstākās izglītības iestāžu audzēkņi sabiedrisko transportu šodien var izmantot bez maksas. Arī 904. un 912. maršruta autobusā skolēni pirmajā mācību dienā var braukt bez maksas. Ņemot vērā situāciju, ka pirmo klašu audzēkņiem vēl nav nokārtotas skolēnu apliecības, biļešu kontrolieri būs īpaši iecietīga pret mazajiem skolēniem, tādējādi nodrošinot arī viņiem bezmaksas sabiedrisko transportu 1. septembrī.

Kā ik gadu, arī šogad Valsts policija visā Latvijā un Liepājā jaunā mācību gada sākumā pastiprināti uzraudzīs mācību iestādes un mazos ceļu satiksmes dalībniekus, aicinot arī autovadītājus būt saprotošiem un iejūtīgiem, jo pēc vasaras brīvdienām bērni mēdz būt izklaidīgi, piemirsuši par ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu. Laikā no 1.līdz 5.septembrim policija strādās pastiprinātā režīmā – pie skolām, kur bērni dodas arī vieni, bez pieaugušo klātbūtnes, atradīsies patruļas, kas sekos līdzi tam, lai bērni un autovadītāji ievērotu satiksmes noteikumus, īpašu uzmanību pievēršot ielu šķērsošanai, gājēju pārejām, kā arī luksofora gaismas signālu ievērošanai. Līdztekus ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontrolei policijas darbinieki uzraudzīs arī vispārējo sabiedrisko kārtību skolu tuvumā.

liepajniekiem.lv

Atpakaļ